Tasavaltaa 25 vuotta johtanut presidentti Urho Kaleva Kekkonen oli tunnettu kalamies. Yleensä hänen käsissään kului Abun tuotteet, mutta myös muilla välineillä tuli kalaa. Tämä teksti on kertomus yhdestä Kekkosen virvelistä.

Urho Kaleva Kekkonen tutustui kalastuksen saloihin jo poikasena. Ensimmäiset kalavedet sijaitsivat Kangasniemen ja Kajaanin maisemissa. Ensimmäisen pitemmän ja vakavamman kalaretkensä Kekkonen toteutti tovereidensa kanssa vuoden 1919 kesällä. Retki suuntautui Kajaanista Oulujärven rantamilta Puolangan Osmankajärvelle. Nuoruudessa yleisurheilu veti kuitenkin pitemmän korren ja kalastus sai jäädä. Vapakalastuksen pariin Kekkonen palasi tiiviimmin vasta 1950-luvun loppupuolella.
Kekkosella oli usein matkoillaan mukana ainakin yksi vapa ja kela, vaikka matkan päätarkoituksena olikin politiikka. Varsinkin, jos matkan varrelle sattui jokin tunnettu kalastuskohde, täytyi valtionpäämiehen käydä viskaamassa uistinta edes muutaman heiton verran. Kalastukseen uppoutuessaan Kekkonen viisveisasi aikatauluista ja adjutantit joutuivat usein hoputtamaan presidenttiä hienovaraisesti.




Kekkonen kävi Oulussa puhujamatkalla 17.12.1967. Puhetilaisuus oli osa Kekkosen presidentinvaalikampanjaa. Puhetilaisuutensa yhteydessä hän lahjoitti Fiwa-merkkisen lasikuituvavan sekä Mitchell 300 -haspelikelan Sanomalehtien Liiton Anna heille tänä päivänä -kampanjan hyväntekeväisyyshuutokauppaan. Kampanjan tarkoituksena oli kerätä varoja sotainvalidien hyväksi.




Maaherra Niilo Ryhtän mukaan tällä heittovavalla Kekkonen oli saanut Teno-joesta 14,5 kiloisen lohen. Siitä, kuinka paljon nämä vapa ja kela ovat Kekkosen kädessä kuluneet, ei ole sen tarkempaa tietoa. Joka tapauksessa presidentti oli nimennyt vavan toiseksi parhaaksi heittovavakseen. Puheissa on toki voinut olla myös kalamiehille tyypillistä liioittelua. Olihan toiseksi paras lohivapa myyvä nimitys tälle Kekkos-vavalle.




Mitchell 300 -haspelikela
Mitchell on maailmanlaajuisesti tunnettu ja luotettu haspelikela. Ensimmäiset Mitchell-nimellä varustetut kelat suunniteltiin 1930-luvun puolivälissä Carpano & Pons -yhtiön toimesta. Vuoteen 1966 mennessä keloja oli valmistettu jo 10 000 000 kappaletta! Presidentti Kekkonen käytti Mitchell 300 kelaa varsinkin 1950-luvulla ja 1960-luvun alkupuolella. Myöhemmin presidentin käytössä oli Abun Cardinal-sarjan kelat.




Fiwa Kongo -lasikuituvapa
Fiwa Kongo -lasikuituvapa on itäsaksalaista valmistetta. Kaksiosainen vapa on tehty todennäköisesti 1960-luvun alkupuolella. Vavan viehesuositus on 45 grammaa, mikä tarkoittaa ilmeisesti vieheen suositeltua maksimipainoa. Pituutta vavalla on 210 cm. Fiwa-vavoista löytyy todella vähän tietoa, mistä voidaan olettaa merkin olleen varsin lyhytikäinen. 1960-luvun puolivälistä lähtien Abun Diplomat-sarjan vavat korvasivat lähes kokonaisuudessaan muut vavat Kekkosen vapapussista.








Kekkosen heittovavan huusi itsellensä maalariliikkeen johtaja Reino Niiranen. Vavan hinta kohosi 610 markkaan. Tuo summa on tämän päivän rahassa inflaatiokorjattuna noin 1134 euroa. Vertailun vuoksi vuonna 1967 työmiehen täytyi tehdä noin 144 tuntia töitä, jotta hän tienasi bruttona 610 markkaa! Lehtimiehille Niiranen totesi koettavansa lyödä kyseisen vavan lohiennätyksen. Tarina ei kuitenkaan kerro, toteutuiko tuo pyrkimys.




Blogitekstissä esitelty vapa ja kela myytiin Huutokaupat.comissa toukokuussa 2023.
- Blogitekstin ja kuvien lähteet:
- Soikkanen, Mauri: Urho Kekkonen – Kovettu kalamies, 1998
- Kaleva, Liitto, Oulu-Lehti
- Kuvat ilman lähdetietoja: VintageVarasto